13 Mayıs 2015 Çarşamba

Türkçe Ders Kitaplarındaki Temalara Uygun Fotoğraf Çekme ve Düzenlemeye Yönelik Rapor.

                                                            1-) Görsel Okuryazarlık
   Görsel okuryazarlık çok eski çağlardan beri insan beyninde var olan bir beceridir. Biz görsel okuryazarlık ismini 1960’lı yıllarda duymaktayız. Bence eski dönemlerden beri insanın fıtratında görsel okuryazarlık vardı fakat bunun ismi konmamıştı. Teknoloji ve bilim ilerledikçe bu insanoğlu tarafından anlaşıldı ve ne denli etkili bir iletişim aracı olduğu keşfedildi. Şu an da birçok okuryazarlık türü ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır: İnternet okuryazarlığı, bilgisayar okuryazarlığı, tüketici okuryazarlığı, içerik okuryazarlığı v.b. daha birçok okuryazarlık türü vardır. Peki görsel okuryazarlık nedir?

  Görsel okuryazarlık; bir görseli anlayabilme, görseli kavrayabilme, o görselin verdiği mesajı içselleştirerek yorumlayıp görselin verdiği iletiyi anlayabilmektir. Günümüz de görsel okuryazarlığı güçlü olan kimseler hayatta birçok avantaja sahip olurlar. Görsel okuryazarlık sayesinde hangi dilin kullanıldığı ülkeye giderlerse gitsinler kolayca iletişim kurabilir ve rahatlıkla iletişime geçer sıkıntı içerisine düşmezler. Örneğin, dünyanın neresinde olursanız olun bir hastanede işaret parmağı ağzına dik uzanmış bir hemşire resmi görürseniz bu işaretin size ne anlama geldiğini görsel okuryazarlık sayesinde anlar ve ona göre davranırsınız.

   Bu işaretin bir benzeri de dünyanın neresinde olursanız olun kütüphanelerde de kullanılmaktadır. Bundan da bazı görsel işaretlerin evrensel boyuta ulaştığı anlaşılmaktadır.
Ülkemiz de trafik işaretlerini baz alalım bu işaretlerde ekseriyetle yazı bulunmaz insanlar trafikteyken yazı okumaya imkan bulamazlar ve belli birtakım işaretlerle onlarla iletişim kurulur.
Görsel okuryazarlık kullanılarak çalışma var yola girmeyiniz yazısı yerine bu işaret kullanılıp daha kolay ve rahat bir iletişim kurulmuş olur.



Görsel okuryazarlık 21. Yüzyılda insanın olmazsa olmaz kullandığı yaşamının -fark edilmese de- önemli bir parçası haline gelmiştir. Görsel okuryazarlık eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta hayatın her türlü alanında karşımıza çıkar. Görsel okuryazarlık becerisi insandan insana farklılık gösterir. Bir kişi bir görselin verdiği mesajı algılayıp doğru bir anlamı çıkarırken diğer kişinin bunu anlayıp yorumlayamaması olabilir durumdur. Görsel okuryazarlık insanın hayatında çok önemli bir yere sahip olmuştur ve olacaktır da. İletişime geçemediğiniz bir ülkeye gittiniz diyelim bir alışveriş merkezindesiniz lavaboya gitmeniz gerekti ve siz lavabonun nerede olduğunu bilmiyorsunuz, ne yapacaksınız? Yapmanız gereken tek şey aşağıdaki görseli takip etmeniz.



Dünyanın her yerinde görsel okuryazarlığı kullanarak amacınıza ulaşabilirsiniz adeta ortak bir dil gibi imdadınıza yetişir.
  Günümüzde reklam sektöründe görsel okuryazarlık kullanılarak birçok ürün pazarlanmaktadır. Bu durumdan da anlıyoruz ki insanlar yazı okumayı istemiyor bu durumdan sıkılıyor ve diğer yetilerini kullanmak, görsel okuryazarlık gibi, onlara haklı olarak hem daha kolay ve daha zahmetsiz geliyor. Görsel okuryazarlığın insan hayatındaki yerini, nerelerde kullanıldığını,  ne gibi yararları olduğunu saya saya bitiremeyiz. Son olarak, görsel okuryazarlık becerisi insan için çok önemli ve değerli bir yetidir.




            2-) Türkçe Ders Kitabından Seçilen Temaya Uygun Fotoğraf Çekme ve Düzenleme

  7. sınıf Türkçe ders kitabındaki ‘iletişim’ adlı temayı seçtim. Bu temaya uygun çekip düzenlediğim fotoğraflar şu şekildedir:
Not: Bütün fotoğraflarda ‘Microsoft Office Picture Manager’ isimli fotoğraf düzenleme programı kullanılmıştır.
Fotoğraf 1: 
Bu fotoğrafı ilk olarak döndürdüm ve düz hale getirdim sonra kırptım, renk şeçeneğinden tonunu 13 derece artırdım, parlaklığını -9 derece azalttım ve son olarak karşıtlığını -10 derece azalttım ve böylece daha güzel bir görünüme sahip hale getirdim.

Fotoğraf 2:



Bu resimde kırpma işlemi yaptım, parlaklığı 17 derece artırdım, karşıtlığı 50 derece artırdım, orta tonu -10 derece azalttım ve 50 derece rengini canlandırdım.

Fotoğraf 3:


Resimde önce kırpma, parlaklığını 8 derece, karşıtlığını 20 derece artırdım,  son olarak ton ve doygunluk ayarını30 derece artırdım bu resimdeki yaptığım değişiklikler bu şekilde.      

Fotoğraf 4:


Resmi kırptım, parlaklığı -4 derece azalttım, karşıtlığı 12, yalnızca orta tonları 20 derece, renk kısmından tonu 30, doygunluğu 50 derece artırarak düzenleme işlemini bitirdim.    

Fotoğraf 5:  


Önce 2 derece parlaklığını arttırdım sonra 20 derece karşıtlığını ardından da yalnızca orta tonları 10 derece artırdım, ton ve doygunluk ayarındaki miktar başlığını 10 derece artırdım böylelikle resmin düzenleme bölümü sona erdi.

                                                   3-) Temaya Hazırlık Çalışması
A: Aşağıda verilen görseller size neleri çağrıştırıyor? Her görselin altında verilen boşluğa çağrışımlarınızı yazınız.

B:  Her görseli bir kelime ile ifade ediniz. 

1-)  


Çağrışımlarınız: ……………………………..

Kelimeniz: ……………………………………

2-) 

Çağrışımlarınız: ……………………………..

Kelimeniz: ……………………………………

3-)


Çağrışımlarınız: ……………………………..

Kelimeniz: ……………………………………

4-) 


Çağrışımlarınız: ……………………………..

Kelimeniz: ……………………………………        

5-)


Çağrışımlarınız: ……………………………..

Kelimeniz: ……………………………………                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder